keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Talon väri

Talomaalin värisävykin on pitänyt jo päättää. Elementit maalataan jo tehtaalla, joten sikäli oli haastavaa päättää, kun ei päässyt paikan päällä kokeilemaan värejä suoraan talon seinään. Maalailin sitten kotona laudanpätkiä, joita sitten kuskailin mukanani, kääntelin ja vääntelin eri valoissa ja olin tuskissani, heh.

En ruvennut hamstraamaan sävyjä tolkuttomasti, koska tiesin että tulen vain hulluksi jos vaihtoehtoja on paljon. Niinpä värikarttojen ja netistä löytyvien kuvien perusteella valitsin neljä sävyä. Olin kevätmessuilla Helsingissä, ja siellä oli Teknoksen piste. Sieltä saikin juuri sopivasti ilmaiseksi testipurkin maalia haluamassaan sävyssä, joten haimme äitini kanssa nuo kaksi sävyä. Aiemmin olin käynyt jo ostamassa Tikkurilan sävyistä pikkupurkit.

Vaihtoehtoni olivat:

Tikkurila 568X - puhtaan vaalea harmaa, joka olikin jo mielessäni ennen kuin aloin edes tutkimaan värisävyjä. Jossain olin törmännyt tähän sävyyn, ja se oli jäänyt mieleeni "hyvänä harmaana".

Tikkurila 560X - kuvitelmissani tämä olisi ollut edellistä hieman tummempi harmaa, mutta todellisuudessa olikin selkeästi ruskean harmaa. Tosi kaunis sävy, mutta jäi heti pois laskuista, koska ruskea ei ollut sitä mitä haettiin.

Teknos 7038 - vaalea harmaa

Teknos 7039 - hieman tummempi harmaa. Nämä kaksi Teknosta siis yritettiin ottaa suunnilleen vastaavina kuin Tikkurilat, että olisi verrokit eri merkeiltä.


Kuvat nyt on ihan onnettomia, ainakin tälläiselle amatöörikuvaajalle oli mahdotonta löytää mitään valaistusta tai kuvakulmaa jossa väri tulisi edes lähes todenmukaisena. Tikkurilan ruskea maali ei päässyt kuviin, kun ei se loppukarsinnoissa edes ollut ja ehdin sen laudanpätkän tuossa aiemmin jo tuhrimaan. Teknoksen vaaleampi oli kaikista näistä vaalein, ja ainakin omaan silmääni aavistuksen siniseen taittava. En halunnut sinistä, ja muutenkin se vaikutti turhan valjulta (vaikkakin näin kuvassa ei taas näytä yhtään pöllömmältä!), joten loppukaksikkoon jäivät:


Finaalikaksikko. Teknos on selkeästi tummempi, mutta muuten itse sävyltään samankaltaisia harmaita. Kauniita harmaansävyjä kummatkin, nyt oli enää päätettävä haluanko enemmän vaalean harmaan vai harmaan. Päätin luottaa taas kerran siihen mikä ekana tulee mieleen, ja mikä tuolla takaraivossa on jyskytellyt pidemmän aikaa, eli tulevan talomme värisävy on Tikkurilan 568X.

Muistaakseni tämä talvella Tikkurilan ohjelmalla tekemäni maalikokeilukin on juuri tuolla kyseisellä sävyllä tehty. Nyt ei auta kuin toivoa että valinta meni nappiin, sittenhän sen sävyn todellisuuden vasta näkee kun talo on pystyssä!

8 kommenttia:

  1. Olen todennut, että kaikki, minkä vaan voi kuvata ulkona, kannattaa kuvata ulkona. Kivoja sävyjä, minuun iski tuo 7038 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin mäkin olen aina ajatellut! Nyt kuitenkin päivällä kun kuvasin, tuntui että kaikki näytti kirkkaassa päivänvalossa ihan samalta :D

      Poista
  2. Hei,

    Mielenkiintoinen projekti teillä. Talon sävyn valitseminen on kyllä hankalaa. Meille on kanssa tulossa harmaa talo, mutta kun rakennustapaselosteessa on määriteltynä "harmaa keittomaali", on se vähintäänkin tulkinnanvarainen.

    Tulen varmasti seuraamaan teidän projektin etenemistä, kuitenkin kuin melkein samoissa vaiheissa ollaan menossa!

    Tsemppiä projektiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Minäkin juuri löysin teidän blogin ja huomasin että hyvin samoissa vaiheissa mennään!
      Seuraan myös mielenkiinnolla teidän projektia, vähän perästä tullaan ja ensi viikolla perustusten pariin.

      Kiitos tsempeistä, ja sitä samaa myös sinne suuntaan :)

      Poista
  3. Meillä valmistui myös muuttovalmis talo syksyllä ja loppusuoralla tuo maalin värin valinta oli vaikea! Onhan se iso osa talossa. Kiva että te saitte testipurkin ja katsottua ihan livenä tuon värin.

    VastaaPoista
  4. Vielä yksi mahdollisuus. Talomaali 2000, TVT 9673 Paatsama, tällä maalaan uuden taloni.
    Tämän värin löysin ajaen autolla tehden havaintoja.

    VastaaPoista
  5. Kauniin värinen ulkomaali. Minä pidän tämmöisistä neutraalin värisistä taloista. Meillä on punainen talo, ja sille pitäisi ulkomaalaus tehdä kesällä. En tiedä, miten vaikeaa punainen väri on peittää, mutta katsotaan kuinka projekti hoituu. https://vilimix.fi/

    VastaaPoista
  6. Mistähän tuon Talomaali 2000, TVT 9673 Paatseman löytäis? Ei taida olla vastaavaa värikartoissa. No maaleista en tiedä mitään.

    VastaaPoista